Pauline van Schayck

Pauline van Schayck

Bioloog
Wetenschapsjournalist

Wetenschap ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Ik schrijf over wetenschap in begrijpelijke taal. Planten, dieren, klimaat, medische ontdekkingen, nieuwe technologie of zelfs het heelal: met mijn liefde voor biologie en wetenschap maak ik overal een goed verhaal van!

Hoe maak je een medicijn uit slangengif? Is de kunstalvleesklier de oplossing voor diabetes? Wat doet ‘slimme’ software in het lab? Wat gaat er mis in de hersenen bij de ziekte van Alzheimer? Ik schrijf als wetenschapsjournalist over uiteenlopende onderwerpen in de levenswetenschappen voor vakbladen en voor het grote publiek.

De afgelopen acht jaar heb ik artikelen geschreven en geredigeerd voor Eos Wetenschap, Bionieuws, C2W Life sciences, Naturalis, Diabetes Fonds, Alzheimer Nederland, Longfonds, Maag Lever Darm Stichting en Deltaplan Dementie.

Puzzelen met taal

Door mijn achtergrond in de biologie spreek ik de taal van wetenschappers. Die taal zet ik om naar een begrijpelijk en aantrekkelijk verhaal voor de lezers. Ik houd van puzzelen met taal, net zo lang tot alles klopt. Tot de lezer de rode draad zonder moeite oppakt én vasthoudt tot de boodschap overgekomen is. Ik heb onder andere nieuwsartikelen, interviewverhalen, achtergrondartikelen en whitepapers geschreven, maar ook bijvoorbeeld persberichten, brochureteksten en educatieve teksten.

Mijn motivatie om over wetenschap te schrijven? Wetenschap heeft soms bruggetjes nodig. Bruggetjes tussen complexe materie en de samenleving. Die bruggetjes wil ik aanleggen, omdat wetenschap op allerlei manieren met ons dagelijks leven verweven is. Of met ons leven in de nabije toekomst.

Behalve journalist en schrijver ben ik ook (eind)redacteur van van-alles-en-nog-wat: leerboeken voor het onderwijs, artikelen en sollicitatiebrieven. Is de volgorde logisch, is de rode draad te volgen, is het taalgebruik correct en past het bij de doelgroep? Ik kijk graag mee en geef advies waar het beter kan.

En tot slot: Je kunt me ook vragen voor een educatief project over biologie of andere wetenschappen!

Stuur me een berichtje als ik je kan helpen met een goed geschreven verhaal over wetenschap. Of heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact met me op!

Comments are closed.

Omhoog ↑