Pauline van Schayck

Pauline van Schayck

Bioloog
Wetenschapsjournalist
Redacteur
Kinderboekenschrijver

Heb je een vraag? Neem contact op!

Wetenschap ingewikkeld? Vaak wel ja, maar de meeste mensen lezen liever duidelijke taal. Een verhaal, echte mensen aan het woord en weten waarom iets belangrijk is. Daarom schrijf ik over wetenschap in begrijpelijke taal voor het algemene publiek en voor vakbladen. Ik schrijf bijvoorbeeld voor Kijk, Eos Wetenschap, Staatsbosbeheer magazine, Bionieuws, C2W Life sciences, Naturalis, ZonMw, Diabetes Fonds, Alzheimer Nederland, Longfonds, Maag Lever Darm Stichting en Deltaplan Dementie.

Natuurlijk staan verhalen niet alleen op papier of online. Verhalen die worden verteld zijn een net zo mooi middel om wetenschap te communiceren. Ik heb bijvoorbeeld een avond van het Pint of Science Maastricht festival georganiseerd.

Elk verhaal begint met nieuwsgierigheid. Wat doen vissen als je ze voor een spiegel zet? Kan al dat plastic dat we inzamelen niet wat beter worden gerecycled? Wat doet stikstof met natuurgebieden waar we graag komen, zoals bos en heide? Is de kunstalvleesklier de oplossing voor diabetes? En wat is nu het geheim om honderd te worden?

Puzzelen met taal

Door mijn achtergrond in de biologie spreek ik de taal van wetenschappers. Die taal zet ik om naar een begrijpelijk en aantrekkelijk verhaal voor de lezers. Ik houd van puzzelen met taal, net zo lang tot alles klopt. Tot de lezer de rode draad zonder moeite oppakt én vasthoudt tot de boodschap is overgekomen. Ik schrijf onder andere nieuwsartikelen, interviewverhalen, achtergrondartikelen en whitepapers, maar ook bijvoorbeeld persberichten, brochureteksten en educatieve teksten.

Mijn motivatie om over wetenschap te schrijven? Wetenschap heeft soms bruggetjes nodig. Bruggetjes tussen complexe materie en de samenleving. Die bruggetjes wil ik aanleggen, omdat wetenschap op allerlei manieren met ons dagelijks leven verweven is. Of met ons leven in de nabije toekomst.

(Eind)redactie

Behalve wetenschapsjournalist ben ik ook (eind)redacteur van van-alles-en-nog-wat: leerboeken voor het onderwijs, whitepapers en sollicitatiebrieven. Is de volgorde logisch, is de rode draad te volgen, is het taalgebruik correct en past het bij de doelgroep? Ik kijk graag mee en geef advies waar het beter kan.

Schrijven voor kinderen

Een andere tak van sport, maar minstens net zo leuk: verhalen schrijven voor kinderen. In mei 2019 is er een kinderboek van mij verschenen. Je kunt me dus ook vragen om teksten voor kinderen te schrijven of educatief materiaal te ontwikkelen. Of natuurlijk om voor te lezen uit mijn boek voor groepen kinderen!

Stuur me een berichtje als ik je kan helpen met een goed geschreven verhaal. Of heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact met me op! Leuke ideeën, vreemde ingevingen of bizarre vragen mogen ook 😉

Comments are closed.

Omhoog ↑