Pauline van Schayck

Bioloog
Wetenschapsjournalist
Redacteur

Heb je een vraag? Neem contact op!

Wetenschap ingewikkeld? Vaak wel ja, maar de meeste mensen lezen liever duidelijke taal. Een verhaal, echte mensen aan het woord en weten waarom iets belangrijk is. Daarom schrijf ik over wetenschap in begrijpelijke taal voor het algemene publiek en voor vakbladen. Ik schrijf bijvoorbeeld voor Maastricht Universiteit, Kijk, Eos Wetenschap, Bionieuws, C2W Life sciences en EVMI.

Natuurlijk staan verhalen niet alleen op papier of online. Verhalen die worden verteld zijn net zo mooi om wetenschap te communiceren. Ik heb bijvoorbeeld een avond van het Pint of Science Maastricht festival georganiseerd.

Elk verhaal begint met nieuwsgierigheid. Kan al dat plastic dat we inzamelen niet wat beter worden gerecycled? Waar wordt PCR nog meer voor gebruikt, behalve COVID-testen? Wat kunnen we in de toekomst met onze touchscreens? Wat doet stikstof met natuurgebieden waar we graag komen, zoals bos en heide? Is de kunstalvleesklier de oplossing voor diabetes? En wat is nu het geheim om honderd te worden?

Puzzelen met taal

Door mijn achtergrond in de biologie spreek ik de taal van wetenschappers. Die taal zet ik om naar een begrijpelijk en aantrekkelijk verhaal voor de lezers. Ik houd van puzzelen met taal, net zo lang tot alles klopt. Tot de lezer de rode draad zonder moeite oppakt én vasthoudt tot de boodschap is overgekomen. Ik schrijf onder andere interviewverhalen, achtergrondartikelen, nieuwsberichten, persberichten, brochureteksten en educatieve teksten.

Mijn motivatie om over wetenschap te schrijven? Wetenschap heeft soms bruggetjes nodig. Ik vind het geweldig om dit soort verbindingen te leggen en vooral omdat wetenschap op allerlei manieren met ons dagelijks leven verweven is. Of met ons leven in de nabije toekomst.

Schrijven voor kinderen

Een andere tak van sport, maar minstens net zo leuk: verhalen schrijven voor kinderen. In mei 2019 is er een kinderboek van mij verschenen. Ook schrijf ik voor kinderblad ZoZitDat.

Stuur me een berichtje als ik je kan helpen met een goed geschreven verhaal. Of heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact met me op!

Comments are closed.

Omhoog ↑