Pauline van Schayck

Pauline van Schayck

Bioloog
Wetenschapsjournalist
Kinderboekenschrijver

Wetenschap ingewikkeld? Ja, vaak wel. Maar de meeste mensen lezen liever duidelijke taal. Een verhaal, echte mensen aan het woord en weten waarom iets belangrijk is. Wetenschap is bovendien overal. Daarom schrijf ik over wetenschap in begrijpelijke taal. En ook met allerlei andere teksten help ik je graag.

Hoe maak je een medicijn uit slangengif? Is de kunstalvleesklier de oplossing voor diabetes? Virtual reality in het onderwijs? Wat is nu het geheim om honderd te worden? Ik schrijf als wetenschapsjournalist over uiteenlopende onderwerpen voor vakbladen en voor het grote publiek.

De afgelopen acht jaar heb ik artikelen geschreven en geredigeerd voor Kijk, Eos Wetenschap, Bionieuws, C2W Life sciences, Naturalis, Diabetes Fonds, Alzheimer Nederland, Longfonds, Maag Lever Darm Stichting en Deltaplan Dementie.

Puzzelen met taal

Door mijn achtergrond in de biologie spreek ik de taal van wetenschappers. Die taal zet ik om naar een begrijpelijk en aantrekkelijk verhaal voor de lezers. Ik houd van puzzelen met taal, net zo lang tot alles klopt. Tot de lezer de rode draad zonder moeite oppakt én vasthoudt tot de boodschap is overgekomen. Ik heb onder andere nieuwsartikelen, interviewverhalen, achtergrondartikelen en whitepapers geschreven, maar ook bijvoorbeeld persberichten, brochureteksten en educatieve teksten.

Mijn motivatie om over wetenschap te schrijven? Wetenschap heeft soms bruggetjes nodig. Bruggetjes tussen complexe materie en de samenleving. Die bruggetjes wil ik aanleggen, omdat wetenschap op allerlei manieren met ons dagelijks leven verweven is. Of met ons leven in de nabije toekomst.

(Eind)redactie

Behalve wetenschapsjournalist ben ik ook (eind)redacteur van van-alles-en-nog-wat: leerboeken voor het onderwijs, artikelen en sollicitatiebrieven. Is de volgorde logisch, is de rode draad te volgen, is het taalgebruik correct en past het bij de doelgroep? Ik kijk graag mee en geef advies waar het beter kan.

Schrijven voor kinderen

Een andere tak van sport, maar minstens net zo leuk: verhalen schrijven voor kinderen. In mei 2019 is er een kinderboek van mij verschenen. Je kunt me dus ook vragen om teksten voor kinderen te schrijven of educatief materiaal te ontwikkelen! Of natuurlijk om voor te lezen uit mijn boek voor groepen kinderen!

Stuur me een berichtje als ik je kan helpen met een goed geschreven verhaal. Of heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact met me op! Leuke ideeën, vreemde ingevingen of bizarre vragen mogen ook 😉

Comments are closed.

Omhoog ↑