Wetenschapsfestival Pint of Science

In mei 2019 organiseerde ik een event van Pint of Science Maastricht over klimaat en duurzaamheid met als titel: Het klimaat: over heide, honden en plastic heroes.

Pint of Science brengt wetenschappers naar de kroeg bij jou om de hoek. Van 20 t/m 22 mei presenteerden onderzoekers in meer dan 20 landen hun nieuwste bevindingen en gingen in gesprek met het publiek. Ik heb tijdens dit wetenschapsfestival een avond georganiseerd over klimaat en duurzaamheid.

Drie sprekers vertelden over hun onderzoek:

Hanne Vercampt is bioloog en educatief medewerker bij het Field Research Centre van de Universiteit Hasselt.

Wat betekent klimaatverandering voor de natuur om ons heen? Hoe verandert de biodiversiteit boven en onder de grond bij verschillende klimaatscenario’s? De Ecotron is een uniek, hoogtechnologisch onderzoekscentrum waarin de Universiteit Hasselt samen met andere internationale partners de effecten bestudeert van klimaatverandering op het ecosysteem heide. Het spiegelende gebouw bestaat uit dertien koepelvormige ecosysteemkamers, waarin het klimaat van de toekomst kan worden nagebootst. Hanne Vercampt vertelde wat zij en haar collega’s hiermee precies te weten willen komen. 

Yvonne van der Meer is associate professor Duurzaamheid van materialen aan de Universiteit Maastricht.

Hoe maken we ons dagelijks leven een beetje duurzamer? Met een groeiende wereldbevolking neemt de vraag naar materialen toe, terwijl ook de negatieve gevolgen voor milieu en gezondheid toenemen. Denk aan gebruik van fossiele grondstoffen voor materialen wat leidt tot een toenemende uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast wordt het probleem van plastic afval steeds groter. Hoe kunnen we onze materialen duurzamer maken? Kunnen we andere grondstoffen gebruiken en zijn deze dan wel duurzaam? En hoe lossen we het plastic afvalprobleem op? Yvonne van der Meer vertelde over de zoektocht naar antwoorden.

Pim Martens is hoogleraar Duurzame Ontwikkeling aan de Universiteit Maastricht

Wat hebben huisdieren te maken met duurzaamheid en onze betrokkenheid bij natuur? Niet alleen autorijden en vliegen, maar ook het hebben van een huisdier draagt bij aan milieuvervuiling en klimaatverandering. Pim Martens kwam met onderzoeksresultaten die laten zien of je nu beter wel of niet een huisdier kunt hebben. Die vraag is namelijk nog niet zo makkelijk te beantwoorden met ja of nee. Wat is bijvoorbeeld de ecologische pootafdruk van je hond? Maar hoe zit het aan de andere kant met de voordelen van onze band met dieren voor de samenleving van de toekomst?

 

Tags

Wetenschap

Comments are closed.

Omhoog ↑