Hobby’s in je sollicitatiebrief en CV?

Ben jij iemand die (normaal gesproken) bergen beklimt op vakantie, zeilt, filmpjes bewerkt of taarten bakt? Gebruik je dit soort hobby’s in je sollicitatiebrief of CV? Het ligt misschien niet voor de hand, maar het kan je sollicitatie echt overtuigender maken.

Zelf heb ik een keer mijn kinderboek in een sollicitatiebrief genoemd. Het schrijven van kinderverhalen is min of meer een hobby. Dat ik een boek uitgegeven heb, maakt het ook werk. Het ligt dus op de grens van werk en hobby. Ik wilde ermee laten zien dat ik ook in mijn vrije tijd creatief bezig ben met schrijven. Het was maar één zinnetje in mijn brief. Dat was genoeg. Het vormde immers geen hoofdargument in mijn brief.

Toch zitten hobby’s wel altijd in mijn gedachten als ik ergens solliciteer. Dat heeft een reden. Ze kunnen namelijk heel goed van pas komen. Ik leg je hierna uit waarom en hoe je hobby’s gebruik in je sollicitatie.

Waarom zou je hobby’s in je sollicitatie gebruiken?

  1. Voor een gevarieerde argumentatie. Je brief is aantrekkelijker om te lezen.
  2. Om je brief en CV persoonlijker te maken. Je bent immers meer dan alleen werkervaring.
  3. Om competenties te benoemen als je geen voorbeeld uit je werk hebt. Dat kan als je nog weinig relevante werkervaring hebt of een periode geen betaald werk had,  maar ook als toevallig net iets anders gevraagd wordt dan  wat jij in je werk hebt gedaan.
  4. Als ijsbreker in een sollicitatiegesprek. Ja, echt! Soms noemen werkgevers zoiets al aan het begin van een gesprek en blijkt het een gedeelde interesse te zijn.

Hobby’s op je CV

Op je CV hoef je je hobby’s alleen maar in een rijtje of blokje onder elkaar te vermelden. Die hobby’s vertellen iets over jouw als persoon. Ze maken het beeld dat je wilt oproepen met je CV compleet. Misschien wek je toevallig de interesse van de werkgever omdat die dezelfde hobby heeft. Of je doet iets wat hij of zij ook wel eens zou willen doen. En als dat niet zo is, dan laat je in ieder geval zien dat je meer ben dan een lijst met functies en taken. Je hobby’s zijn dus vooral een leuke aanvulling op je CV.

Hobby’s in je sollicitatiebrief

In je sollicitatiebrief kun je ervoor kiezen om hobby’s te noemen. Voordat je kiest wat je over je hobby’s schrijft, moet je eerst nagaan wat het doel van je brief is. Dat is niet jezelf voorstellen, zoals ik in een eerdere blog schreef. Je enige doel is om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

Met je doel voor ogen ga je heel anders naar de vacature kijken. Waar zit de duidelijkste overlap tussen de functie en mij als kandidaat? Waar kan ik mij mee onderscheiden? Als je dat weet, kun je je argumenten opstellen. Dat je munitie om de lezer te overtuigen.

Niet alleen werkervaring

Je werkervaring is meestal niet genoeg munitie. Die staat immers ook op je CV en bovendien staan er bijna altijd competenties bij de vacature. Die competenties zijn belangrijk om terug te laten komen in je brief. Hiermee kun je je onderscheiden.

Je munitie verzamelen voor een overtuigende brief, betekent dat je je oogkleppen afzet. Je persoonlijk leven hoort er ook bij. Kijk dus naar alles wat je doet en bepaal wat kan helpen bij je sollicitatie. Is dat een hobby, dan noem je die hobby. Je selectie is wel strenger dan in je CV. Daar kun je gerust drie hobby’s onder elkaar zetten. In je brief noem je alleen wat echt belangrijk is.

Waarom is die hobby belangrijk?

Het gaat er natuurlijk vooral om waarom die hobby belangrijk is voor jou en de functie waarop je solliciteert. Bedenk je dus wat je precies leert van die hobby. Stimuleert het je creativiteit, leer je improviseren of problemen oplossen of is het goed voor je sociale en communicatieve vaardigheden? Of laat het zien dat je avontuurlijk bent, oog voor detail hebt of nieuwsgierig bent?

Als precies die eigenschappen ook van pas komen in de functie waarop je solliciteert, dan vult het je argumentatie mooi aan. Vooral in je brief verwerken dus, die hobby’s! Zolang je net zo naar je hobby’s kijkt als naar je werkervaring, zit je goed. Nou ja, voor je hobby’s in je sollicitatiebrief of CV mag je natuurlijk wel iets selectiever zijn! 

Meer lezen over solliciteren?

Afbeelding van SplitShire via Pixabay 

Comments are closed.

Omhoog ↑