Top 10 jeukwoorden in sollicitatiebrieven

Sommige sollicitatiebrieven staan er vol mee: jeukwoorden. Ze vallen op, maar waarom eigenlijk? Ik geef je mijn top 10 en wat je kunt doen om ze te vermijden.

Jeukwoorden zijn van die woorden die sommige mensen heel graag gebruiken. Anderen lachen er keihard om. En daar zijn de mensen die ze gebruiken weer heel erg verbaasd om. Je vindt ze zowel in sollicitatiebrieven als in vacatureteksten.

Ik geef toe, niet alleen sollicitanten en vacatureschrijvers kunnen er wat van. In de hele kantoorwereld hoor je een bepaald jargon waar je jeuk van krijgt. Bij de bekende jeukwoordenverzamelaar Japke-d Bouma stond vorig jaar de ‘deep dive’ onbetwist op nummer 1. Dat betekent niets meer dan grondig onderzoek doen of ergens diepgaand over vergaderen. Zij had in haar top 10 van 2019 in NRC ook een paar woorden uit vacatureteksten staan. Iedereen is tegenwoordig een ‘chief’ en iemand die dingen in gang moet zetten een ‘trekker’.

In sollicitatiebrieven zijn jeukwoorden vaak nogal cliché, ze komen te vaak voor en ze zeggen vaak te weinig. Het kan ook een poging zijn om enthousiast of creatief over te komen. Het kunnen trouwens losse woorden zijn, maar ook zinnen.

Iedereen gebruikt ze wel eens, maar doe je het te vaak, dan heb je toch echt een lezer met verschrikkelijke jeuk. Tenzij hij of zij niet gevoelig is voor jeukwoorden. Het is hoe dan ook handig om te letten op dit soort woorden, zodat je er niet mee overdrijft.

Top 10 jeukwoorden

Mijn top 10 van jeukwoorden en -zinnen in sollicitatiebrieven:

10. Naar aanleiding van: een saaier begin van je brief kun je je bijna niet bedenken.

9. Ervaring opgedaan: toegegeven, je hebt deze woorden vaak wel nodig in je brief, maar het gaat ontzettend jeuken als je ze te vaak gebruikt.   

8. Nieuwe uitdaging: ja, logisch, anders ging je toch niet solliciteren?

7. Mezelf aanbieden om: je stelt jezelf kandidaat, maar als je jezelf aanbied, bekruipt toch het gevoel dat je jezelf onderdanig opstelt. Zo wil je vast niet aan een eventueel gesprek beginnen.

6. Mijn creativiteit: volgens mij vinden iets te veel mensen zichzelf creatief. Leg dus duidelijk wat je ermee bedoelt.

5. Van afwisseling houden: wie houdt er niet van afwisseling?

4. Mensenmens: ik heb hierbij toch iemand in gedachten die net iets té gezellig is, alles van je weet en niet door heeft wanneer je even rust aan je hoofd wil.

3. Op het lijf geschreven: is die functie je werkelijk op het lijf geschreven? Neem een tattoo of anders kun je het beter laten blijken in plaats van letterlijk benoemen.

2. Affiniteit: ja, dat kan iedereen wel zeggen. Nieuwe affiniteiten ontstaan soms gewoon bij het zien van een vacature. Gebruik het woord alleen als je affiniteit ook echt blijkt uit wat je erover zegt.

1. Passie: niet verrassend, maar wel de absolute nummer 1. Passies komen nog steeds vaak terug in een brief, maar zijn toch echt ontzettend cliché. Ook passie kun je beter laten blijken, dan alleen maar noemen. Oh ja, en niet alles wat je leuk vindt of waar je goed in bent, is meteen een passie.

4 tips om jeukwoorden in je brief te voorkomen

  1. Je ervan bewust zijn: Als je erop bedacht bent, gebruik je minder jeukwoorden.
  2. Kritisch nalezen: Lees altijd je brief nog eens door, waarbij je extra let op jeukwoorden. Of vraag iemand anders je brief hierop na te lezen. Kijk ook eens met de zoekfunctie hoe vaak je het woord ervaring hebt gebruikt bijvoorbeeld.
  3. Anders verwoorden: Bedenk of het woord op zijn plaats is of dat je beter een ander woord kunt gebruiken.
  4. Niet al te streng zijn: Je hoeft niet alle jeukwoorden weg te halen. Soms wordt het gekunsteld als je een ander woord zou kiezen. Laat het woord dan gerust staan.

Afbeelding van Anastasia Gepp via Pixabay 

Meer lezen over solliciteren?

Comments are closed.

Omhoog ↑