‘Zes keer zoveel bewegen als de beweegnorm’

Onderzoekers uit Amerika en Australië stellen dat we  veel meer moeten bewegen dan de beweegnorm ons vertelt. Sterker nog, zes keer zo actief zijn als de beweegnorm is het beste. Hoe doe je dat?

Wie zich precies aan de beweegnorm houdt, loopt al 2% minder risico om darmkanker te krijgen. Haal je twee, drie, vier, vijf of zes keer de beweegnorm, gaat er zelfs nog meer van het risico af. Je hebt als je zes keer zo actief bent in totaal 17% minder kans om darmkanker te krijgen.

De beweegnorm

De huidige beweegnorm houdt in dat je 30 minuten actief bent op 5 dagen van de week. Met ‘actief’ wordt bedoeld dat je matig intensief beweegt, bijvoorbeeld door stevig door te wandelen. Het onderzoek wijst nu dus uit dat de beweegnorm veel hoger zou moeten zijn dan werd gedacht.

Onderzoek

De onderzoekers bekeken maar liefst 174 studies van de afgelopen jaren. Dat leverde een schat aan gegevens op over hoeveel mensen bewegen en hoe groot de kans is om darmkanker, borstkanker, diabetes, hartziekten en beroertes te krijgen. Voor de kans op al deze ziektes blijkt bewegen heel goed te zijn. Het grootste effect werd gevonden bij diabetes, hartziekten en beroertes, het kleinste effect bij borstkanker. Darmkanker zit daar tussenin.

Bewegen in het dagelijks leven

Zoveel mogelijk verschillende activiteiten opnemen in het dagelijks leven, is het advies van de onderzoekers. Een voorbeeld voor een dag: 10 minuten traplopen, 15 minuten stofzuigen, 20 minuten in de tuin werken, 30 minuten fietsen naar het werk en een uur sporten.

Alle kleine beetjes helpen

Gelukkig is het zo dat je niet meteen een complete wielrentocht hoeft te fietsen. Alle kleine beetjes helpen. Ook op het werk kun je vaker de trap nemen, een lunchwandeling maken of staand vergaderen. Een paar keer per week sporten is heel goed, maar nóg beter is het om gedurende de dag ook meer actief te zijn. Daarmee verlaag je direct je kans op darmkanker, ook als je niet meteen aan zes keer de beweegnorm komt.

Dit artikel is gepubliceerd op de website van de MaagLeverDarmStichting.

Fotograaf: Mark Topper

Tags

Biomedisch
Wetenschap

Comments are closed.

Omhoog ↑