‘Tyrannosaurus rex komt naar Naturalis’

‘Een van de meest complete skeletten van de dinosaurus Tyrannosaurus rex komt naar Nederland.’ Dat maakte Naturalis eind 2014 bekend. In een paar maanden tijd mocht ik Nederland warm maken voor de komst van hét topstuk van het nieuwe Naturalis. Vlak voor Kerst brachten we het nieuws naar buiten op een persconferentie.

Lees hier het persbericht dat ik schreef:

Tyrannosaurus rex komt naar Naturalis

Een van de meest complete skeletten van de dinosaurus Tyrannosaurus rex komt naar Nederland. Museum Naturalis haalt het skelet naar Leiden. Om dat te kunnen doen moest het 5 miljoen euro bijeen brengen en daarin is het geslaagd. Dat maakte het museum vandaag bekend.

Directeur Edwin van Huis is verheugd dat het sterkste, meest meedogenloze roofdier dat ooit op aarde rondliep, naar Nederland komt. Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum doopte het zelfs ‘de Nachtwacht van de natuurhistorie’.

Onderzoekers van Naturalis groeven het skelet op in september 2013. Het fossiel bleek één van de meest complete skeletten van T. rex ooit gevonden en was bovendien in zeldzaam goede staat. Met een lengte van 12 meter is het ook één van de grootste ooit gevonden. Een Nederlandse vrouw die 46 jaar geleden naar Montana in de Verenigde Staten emigreerde, ontdekte het bij toeval.

Al snel na de opgraving ontving Naturalis de eerste donaties voor T. rex. Via de crowdfundingcampagne Tientje voor T. rex zijn ruim 23.000 tientjes gedoneerd. Tientallen bedrijven en particulieren hebben hun naam verbonden aan een bot van T. rex. Ook fondsen kenden financiële bijdragen toe, evenals de gemeente Leiden. Naturalis bedankt iedereen die de komst van T. rex mede mogelijk heeft gemaakt.

Halverwege 2016 is het skelet van de T. rex klaar voor tentoonstelling. Het krijgt dan een plek in het Pesthuis, het huidige entreegebouw van het museum. En zodra de bouw van het nieuwe museum is afgerond, krijgt de T. rex een ereplaats in de nieuwe Dinosauriërszaal.

Foto: Naturalis

Dit persbericht was de afsluiting van de succesvolle Tientje voor T. rex campagne in 2014. Op 31 augustus 2019 opende het nieuwe Naturalis haar deuren en is T. rex Trix in haar volle glorie te bewonderen.

Tags

Biologie
Wetenschap

Comments are closed.

Omhoog ↑